Wednesday, December 24

Bah |

Dunia ohh dunia
Seperti sedia maklum.. keadaan cuaca yg sgt tidak menentu dek sebab fenomena bulan mengambangnye.. musim tengkujuh lah.. hm..
Well.. aku yg first time merasai musim banjir dan darurat di negeri Terengganu negeri cantik budaya menarik ni pun agak shock jugak.. wuu~~
Setakat hari ini, banjir utk fasa ke-2, UniSZA masih lagi selamat. Alhamdulillah.. tp jgn seronok dulu dini.. hmm.. lame lagi mse berjalan.. (sekejap lame sekejap cepat mse berlalu..haha)
Tapi. Angin sini tersangatlah kencang! Aku rasa mcm duduk betul2 tepi pantai.. mmg la unisza dekat dgn pantai tp maksud ak mcm berada di TEPI pantai.. kat pantai tu sndiri.. ya kuat sgt! [Budak selangor batak jap]
Hanye mampu tgk keadaan ombak pantai skrg dn keadaan semasa melalui internet je.. fb, dn grup2 whatsapp yg cakna akan hal ni.. Ya Allah T.T
Dgr kate.. tahun ni bencana banjir yg antara yg teruk dlm sejarah. Wallahu'alam.. semoga tabah lah mangsa2 sekalian..
Yg cukup dgn isu banjir, peristiwa tanah runtuh kat Grik.. fuhh memang jdi kerisauan org ramai terutama geng2 unisza yg nk balik ke kg masing2 cuti sem ni.. gila kau! Dri Terengganu nak ke Utara kene lalu KL..! 2x ganda jauhnye sbb jalan tutup.. perh!   Tabah lah kawan..
Sesungguhnye, byk bencana yg Allah turunkan kpd kita sejak akhir2 ni.. ni semua salah satu peringatan Allah kpd kita. Allah nk bg bala bukn kat si pendosa tegar je tau.. sekali yg alim waraq pun ken tempias.. T.T
Dalam masa Allah berikan bencana2 ini, MashaAllah.. masih lagi ade rahmat yg Allah berikan.. bak kate Sheikh ape ntah yg aku trima melalui whatsapp.. Beliau kate..
Even Allah trunkan macam2 bencana.. puting beliung di Sabak Bernam. Banjir dll masih lg ad rahmat Allah.. ok.. puting beliung tu Allah trun kan kat kawasan sawah padi. Bukan kat kwsan perumahan.. Allah nak tunjuk jugak kat kita.. depan mata kita yg Allah bukan je boleh trunkan tornado tu kat US. UK dll.. Malaysia pun Allah boleh.. Allah berkehendak dan Allah hendakkan ia berlaku maka kun fayakun..
Banjir pulop.. rahmat Allah?
Ye la.. lenat lelah risau keselamatan keluarga, ade keluarga yg maut.. Allahu akbar.. siapa tak tahan kan? Kalau aku pun.. sob sob.. x mampu nk oyak..
Tapi sedarlah.. semua yg trun kepad kite harini semuanya ujian.. dn setiap ujian itu pasti ada hikmahnye.. dgn trunnye ujian2 ini semakin ramai yg kembali mendekatkan diri dgn Allah..
Ayuh kwan2.. takutlah kite kepada-Nya..!
Allah itu Berkuasa
Allah itu Maha Melihat
Allah itu Maha Perkasa
Allah itu Maha Pemberi Balasan
Allah itu Adil
Allah itu Agung
Ingatkan juga..
Allah itu Maha Pengampun..
Kau buat lah dosa mana pun sekarang.. one day terdetik dalam hati kau nk bertaubat, ade rase keinsafan.. time tu kau mohon kat Allah pengampunan konfem Allah terima beb..! X percaya? G rujuk Quran..
Tu pun kalau terdetik dlm hati la.. kene ingat.. Allah yg memegang hati2 kite semua.. kene lah ada usaha utk mengubah diri.. kene ade usaha utk datangkan detik hati tu.. kalau x.. naya.. mati dalam pengakhiran yg teruk kita. Nauzubillah..
Kita nk syurga x mboh neraka.. jadi yuk ramai2 kita istighfar..
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim
Semoga Amalan kita diterima..
Semoga segala musibah yg berlaku menjadi turning point utk kite kembali kpd Allah.
Semoga musibah ini tidak berpanjangan..
Ya Allah selamatkan saudara2 kami dari segala mala petaka di seluruh dunia ini.. amen ya rabb

No comments:

Post a Comment